Τεστ εδάφους για ανθρακικό ασβέστιο και pH (αλκαλικό). Απλή και γρήγορη ανάλυση χώματος. ΚΑΝ' ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!


Κάντε γρήγορα και άμεσα ένα τεστ (rapid test) στο έδαφος του κτήματός σας για να ελέγξετε αν περιέχει ανθρακικό ασβέστιο και για να διαπιστώσετε αν το pH του είναι πάνω από 7, δηλαδή αν το έδαφός σας είναι αλκαλικό.


Δείτε πώς ακριβώς γίνεται το τεστ στο βίντεο που ακολουθεί.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης του βίντεο, κάντε κλικ εδώ για να το δείτε αμέσως στο YouTube και μην ξεχάσετε να ενεργοποιείστε τους ελληνικούς υπότιτλους ώστε να προβάλλονται, παράλληλα με την εικόνα, όλες οι σχετικές οδηγίες και πληροφορίες!

Όπως δείχνει το βίντεο, τo τεστ γίνεται με τη βοήθεια ενός πολύ φτηνού υλικού που χρησιμοποιείται για λόγους καθαριότητας σε αρκετά σπίτια ή μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή των καταστημάτων που διαθέτουν είδη καθαρισμού. Δεν είναι άλλο από το υδροχλωρικό οξύ (αναφέρεται και ως άκουα φόρτε), που κυκλοφορεί σε χαρακτηριστικά πλαστικά μπουκάλια χρώματος πορτοκαλί-κόκκινου. Το κόστος μιας κλασσικής συσκευασίας υδροχλωρικού οξέος των 450 ml δεν υπερβαίνει το μισό ευρώ!!!

Προσδιορισμός pH και ανθρακικού ασβεστίου στο έδαφος. Εδαφική ανάλυση. Ανάλυση εδάφους. Ανόργανη θρέψη. Λίπανησ. Λιπάσματα. Τροφοπενίες. Soil test. Rapid Test for soil pH. Plant Nutrition. Plant fertilization. Nutrient deficiency.

Αρκούν μόλις μερικές σταγόνες υδροχλωρικού οξέος (2-5 ml) για να ελέγξουμε άμεσα στον αγρό αν το έδαφός μας είναι αλκαλικό ή όχι. Το ανθρακικό ασβέστιο που υπάρχει σε ένα έδαφος (και γενικότερα τα ανθρακικά άλατα του εδάφους) όταν αντιδρά με το υδροχλωρικό οξύ (HCl) παράγεται χλωριούχο ασβέστιο (CaCl2), νερό αλλά και διοξείδιο του άνθρακα (γι' αυτό και αφρίζει το έδαφος-δημιουργούνται αυτές οι φυσαλίδες που παρουσιάζονται στο βίντεο). Αν δεν αφρίσει το έδαφος, σημαίνει ότι δεν περιέχει ανθρακικό ασβέστιο.
Επιπλέον, η παρουσία ανθρακικού ασβεστίου συμβάλλει σε αυξημένο pH εδάφους, σε τιμές που κυμαίνονται από 7 έως και περίπου 8,3. Δηλαδή, το έδαφος χαρακτηρίζεται ως αλκαλικό. Με άλλα λόγια, ο αφρισμός του έδαφος μετά τη ρίψη μερικών σταγόνων υδροχλωρικού οξέος μας δείχνει ότι σίγουρα το pH του συγκεκριμένου εδάφους είναι πάνω από 7, είναι δηλαδή αλκαλικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη ορισμένων καλλιεργειών που είναι ευαίσθητες σε αλκαλικά εδάφη (παρουσιάζουν τροφοπενίες σιδήρου κτλ). Επιπλέον, η γνώση της αλκαλικότητας ενός εδάφους μας βοηθάει στην επιλογή κατάλληλων τύπων λιπασμάτων προκειμένου να γίνει σωστή λίπανση των καλλιεργειών μας. Τέλος, το να γνωρίζουμε ότι είναι αλκαλικό ένα έδαφός που πρόκειται να καλλιεργήσουμε ορισμένες ευαίσθητες στο ανθρακικό ασβέστιο (υψηλό pH) καλλιέργειες, όπως η ροδακινιά, το ακτινίδιο και το αμπέλι, είναι μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να αξιοποιήσουμε κατάλληλα για να επιλέξουμε το καταλληλότερο υποκείμενο, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να προσαρμοστούν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις οι ποικιλίες που θα επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε στις συνθήκες του αυξημένου pH που επικρατούν στο χωράφι μας.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του υδροχλωρικού οξέος, πρέπει να γίνεται με προσοχή σύμφωνα τις προφυλάξεις που αναφέρονται στη συσκευασία και σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας μέτρα προστασίας ώστε να μην έρθει σε επαφή το υγρό με το δέρμα ή τα μάτια μας ή με την αναπνοή μας. Κατά τη χρήση, να χρησιμοποιούνται πάντα πλαστικά γάντια προστασίας των χεριών!


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ