Φύτευση-εγκατάσταση οπωρώνα εσπεριδοειδών - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


Για την επιτυχή εγκατάσταση ενός δενδρώνα-οπωρώνα εσπεριδοειδών (πορτοκαλεώνα, μανταρινεώνα, λεμονεώνα, κτλ.) θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προηγηθούν οι παρακάτω ενέργειες:


Eγκατάσταση ενός δενδρώνα-οπωρώνα-φυτείας εσπεριδοειδών (πορτοκαλεώνα, μανταρινεώνα, λεμονεώνα, κτλ.)


  • Διερεύνηση κλιματικών συνθηκών περιοχής καλλιέργειας.
  • Διερεύνηση εδαφικών συνθηκών του κτήματος που μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε.
  • Επιλογή επιθυμητών αλλά και κατάλληλων για την περιοχή ειδών και ποικιλιών.
  • Επιλογή υποκειμένου-ων συμβατών με τις προς καλλιέργεια ποικιλίες αλλά και κατάλληλου-ων για τις ιδιαίτερες συνθήκες (εδαφικές, κλιματικές κ.α.) του υπό-καλλιέργεια αγρού.
  • Επιλογή αποστάσεων φύτευσης, ανάλογα με το είδος και το υποκείμενο, και του καταλληλότερου συστήματος φύτευσης (κατά τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, …).
  • Υπολογισμός του αριθμού των φυτών που απαιτούνται για τη φύτευση, έγκαιρη παραγγελία τους και προμήθεια υγειών και πιστοποιημένων δενδρυλλίων από ένα αξιόπιστο φυτώριο.
  • Κατάλληλη προετοιμασία αγρού πριν τη φύτευση.
  • Φύτευση την ενδεδειγμένη για την περιοχή χρονική περίοδο.
  • Επιμελημένη και ορθή εφαρμογή καλλιεργητικών φροντίδων (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, ζιζανιοκτονία, φυτοπροστασία) αμέσως μετά την φύτευση των νεαρών δενδρυλλίων και για όλη την παραγωγική ζωή του εσπεριδοειδεώνα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η εγκατάσταση ενός οπωρώνα εσπεριδοειδών είναι δυνατή σε μια περιοχή, ιδιαίτερη σημασία έχει η λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την επιλογή του καταλληλότερου προς καλλιέργεια είδους (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, κτλ.), της καταλληλότερης ποικιλίας ή των καταλληλότερων ποικιλιών, αλλά και της επιλογής του ιδανικότερου υποκειμένου που συνδυάζεται καλά με τις επιλεγμένες ποικιλίες αλλά και με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του προς καλλιέργεια κτήματος.

Μελετώντας το υλικό που ακολουθεί θα αντλήσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή μελέτη εγκατάστασης ενός νέου εσπεριδοειδεώνα. Μεταξύ άλλων, θα μάθετε και τις συνήθεις αποστάσεις φύτευσης των διαφόρων ειδών εσπεριδοειδών, τις αναμενόμενες στρεμματικές αποδόσεις, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν τη φύτευση ώστε να βελτιωθούν οι εδαφικές συνθήκες, κτλ.

              

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ