Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα αίτια και η αντιμετώπιση των παρακάτω μη-παρασιτικών προβλημάτων:
- Σχίσιμο καρπών (fruit splitting)
- Φούσκωμα φλούδας καρπών (puffing)
- Ζάρωμα-ρυτίδωση φλούδας καρπών (creasing)
- Κοκκίωση – στέγνωμα χυμοφόρων ασκών – εσωτερικό στέγνωμα σάρκας (ενδοκαρπίου) καρπών (granulation)
- Ηλιοκαύματα-ηλιοκάματα (sunburn)
Όπως θα διαπιστώσετε, κατά τη μελέτη που υλικού που ακολουθεί, τα προαναφερόμενα προβλήματα χαρακτηρίζονται ως μη-παρασιτικά μιας και δεν προκαλούνται από βιοτικούς παράγοντες (έμβια όντα), π.χ. έντομα, ασθένειες κτλ. Απεναντίας, οφείλονται σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως σε μη ορθή εφαρμογή ορισμένων καλλιεργητικών τεχνικών-φροντίδων, έντονες διακυμάνσεις κλιματικών παραμέτρων (π.χ. θερμοκρασίας και υγρασίας), ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων (τροφοπενίες) ή/και σε μη ισορροπημένη θρέψη-λίπανση των δέντρων, κτλ. Γενικότερα, τα προβλήματα αυτά έχει επικρατήσει να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των λεγόμενων "φυσιολογικών" ανωμαλιών.