Παρεκκλίσεις (προβλήματα) που παρατηρούνται στους καρπούς των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) και οφείλονται σε φυσιολογικά-μη παρασιτικά αίτια (φυσιολογικές ανωμαλίες καρπών εσπεριδοειδών)


Στο υλικό που παρατίθεται παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα συχνότερα προβλήματα (παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό) που παρατηρούνται στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λοιπά εσπεριδοειδή, τα αίτια στα οποία οφείλονται καθώς και τους τρόπους μέσω των οποίων είναι δυνατός ο έλεγχος (περιορισμός) αυτών των "φυσιολογικών" ανωμαλιών.

Σχίσιμο καρπών πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς και λοιπών εσπεριδοειδών

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα αίτια και η αντιμετώπιση των παρακάτω μη-παρασιτικών προβλημάτων:

  • Σχίσιμο καρπών (fruit splitting)
  • Φούσκωμα φλούδας καρπών (puffing)
  • Ζάρωμα-ρυτίδωση φλούδας καρπών (creasing)
  • Κοκκίωση – στέγνωμα χυμοφόρων ασκών – εσωτερικό στέγνωμα σάρκας (ενδοκαρπίου) καρπών (granulation)
  • Ηλιοκαύματα-ηλιοκάματα (sunburn)

Όπως θα διαπιστώσετε, κατά τη μελέτη που υλικού που ακολουθεί, τα προαναφερόμενα προβλήματα χαρακτηρίζονται ως μη-παρασιτικά μιας και δεν προκαλούνται από βιοτικούς παράγοντες (έμβια όντα), π.χ. έντομα, ασθένειες κτλ. Απεναντίας, οφείλονται σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως σε μη ορθή εφαρμογή ορισμένων καλλιεργητικών τεχνικών-φροντίδων, έντονες διακυμάνσεις κλιματικών παραμέτρων (π.χ. θερμοκρασίας και υγρασίας), ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων (τροφοπενίες) ή/και σε μη ισορροπημένη θρέψη-λίπανση των δέντρων, κτλ. Γενικότερα, τα προβλήματα αυτά έχει επικρατήσει να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των λεγόμενων "φυσιολογικών" ανωμαλιών.

   

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ