Ωρίμανση και συγκομιδή καρπών εσπεριδοειδών-πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς και γκρέιπφρουτ


Η αύξηση των καρπών των εσπεριδοειδών σε σχέση με το χρόνο, από την καρπόδεση μέχρι την ωρίμανση, είναι αποτέλεσμα των διεργασιών (α) της κυτταροδιαίρεσης και (β) της μεγέθυνσης (τάνυσης) των κυττάρων, και περιγράφεται από μια απλή σιγμοειδή καμπύλη.
Ωρίμανση και συγκομιδή καρπών εσπεριδοειδών-πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς και γκρέιπφρουτ


Καθώς αυξάνεται ο καρπός και πλησιάζει προς την ωρίμανση, παρατηρείται:
αύξηση σακχάρων, αρωματικών ουσιών, καροτινοειδών και λοιπών χρωστικών, και
μείωση οξέων και χλωροφύλλης.


Οι καρποί των εσπεριδοειδών είναι μη κλημακτηριακοί και επομένως πρέπει να συγκομίζονται από τα δένδρα όταν και μόνο όταν αποκτήσουν όλα εκείνα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν κατάλληλους για άμεση κατανάλωση.


Τα κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας, που στα εσπεριδοειδή ταυτίζονται με τα κριτήρια ωριμότητας για κατανάλωση, διαφέρουν από είδος σε είδος, π.χ. διαφέρουν μεταξύ λεμονιών και πορτοκαλιών (κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα για τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορούνε να καταλάβουμε αν είναι έτοιμα τα εσπεριδοειδή για να συγκομιστούν).


Αναλυτικές πληροφορίες για την ωρίμανση και την τεχνική της συγκομιδής των καρπών των εσπεριδοειδών θα βρείτε στο υλικό που ακολουθεί!

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ