Καθώς αυξάνεται ο καρπός και πλησιάζει προς την ωρίμανση, παρατηρείται:
αύξηση σακχάρων, αρωματικών ουσιών, καροτινοειδών και λοιπών χρωστικών, και
μείωση οξέων και χλωροφύλλης.
Οι καρποί των εσπεριδοειδών είναι μη κλημακτηριακοί και επομένως πρέπει να συγκομίζονται από τα δένδρα όταν και μόνο όταν αποκτήσουν όλα εκείνα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν κατάλληλους για άμεση κατανάλωση.
Τα κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας, που στα εσπεριδοειδή ταυτίζονται με τα κριτήρια ωριμότητας για κατανάλωση, διαφέρουν από είδος σε είδος, π.χ. διαφέρουν μεταξύ λεμονιών και πορτοκαλιών (κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα για τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορούνε να καταλάβουμε αν είναι έτοιμα τα εσπεριδοειδή για να συγκομιστούν).
Αναλυτικές πληροφορίες για την ωρίμανση και την τεχνική της συγκομιδής των καρπών των εσπεριδοειδών θα βρείτε στο υλικό που ακολουθεί!