Ανάγκες σε νερό των εσπεριδοειδών - Άρδευση εσπεριδοειδών


Η άρδευση των εσπεριδοειδών, όπως της πορτοκαλιάς, της μανταρινιάς, της λεμονιάς και του γκρέιπφρουτ, αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγή ποσοτικά πολλών και ποιοτικά καλών καρπών.

Άρδευση (Πότισμα) εσπεριδοειδών

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες άρδευσης των δέντρων σε επίπεδο εσπεριδοειδεώνα είναι οι παρακάτω:
  • Κλιματικοί: ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία, σχετική υγρασία, άνεμος, βροχόπτωση (ετήσιο ύψος, εποχική και μηνιαία κατανομή, ραγδαιότητα).
  • Εδαφικοί: υδατοϊκανότητα (μηχανική σύσταση, οργανική ουσία), κλίση εδάφους.
  • Φυτικοί: είδος, ποικιλία, υποκείμενο, μέγεθος και η μορφή της κόμης, μέγεθος φυλλικής επιφάνειας, φαινολογικό στάδιο δένδρου.
  • Καλλιεργητικοί: πυκνότητα φύτευσης, κλάδεμα, ζιζανιοκτονία, καλλιέργεια εδάφους, σύστημα άρδευσης, συχνότητα άρδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση επάρκειας νερού στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών έχει θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος (ανανέωση, αύξηση και επέκταση εντός του εδάφους), στην βλάστηση (μέγεθος νέων βλαστών, αριθμός-μέγεθος φύλλων, φυλλική επιφάνεια) και στην καρποφορία (γονιμοποίηση, καρπόδεση, αύξηση-μέγεθος καρπών, ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών).

Δείτε παρακάτω πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις υδατικές ανάγκες των εσπεριδοειδών, τις τεχνικές και τις τακτικές άρδευσής τους, αλλά και για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση νερού με πολλά άλατα (υψηλής αλατότητας-αυξημένης ηλεκτρικής αγωγιμότητας).


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ