Ζημίες από παγετούς και μέτρα παγετοπροστασίας εσπεριδοειδών (πορτοκαλιάς, λεμονιάς, γκρέιπφρουτ, μανταρινιάς κ.α.)


Τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες παγετού (< 0 οC). Οι καρποί ζημιώνονται (καταστρέφονται) μετά από έκθεσή τους, για τουλάχιστον για 30 min, σε θερμοκρασίες της τάξεως των -2 έως -3 οC. Οι βλαστοί και τα φύλλα ζημιώνονται ανεπανόρθωτα ακόμα και με ολιγόλεπτη έκθεσή τους σε θερμοκρασίες της τάξεως των -3 έως -7 οC. Σημαντικές διαφορές καταγράφονται μεταξύ των καλλιεργούμενων ειδών εσπεριδοειδών και μεταξύ των ποικιλιών του ίδιου είδους. Οι ζημίες εξαρτώνται επίσης από: τη φυσιολογική κατάσταση των δένδρων, τον εγκλιματισμό τους (θερμοκρασίες πριν τον παγετό), το ρυθμό πτώσης της θερμοκρασίας, τη διάρκεια και την ένταση του παγετού, την ηλικία του δένδρου και των επιμέρους φυτικών οργάνων (βλαστών, φύλλων, καρπών).


Ζημίες από παγετούς και μέτρα παγετοπροστασίας εσπεριδοειδών (πορτοκαλιάς, λεμονιάς, γκρέιπφρουτ, μανταρινιάς κ.α.)

Η ένταση και η έκταση της ζημιάς εξαρτάται από το είδος, την ποικιλία, το υποκείμενο, το φαινολογικό στάδιο του δέντρου, τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών, τη σχετική υγρασίας της ατμόσφαιράς καθώς και από το αν η πτώση της θερμοκρασίας ήταν απότομη ή σταδιακή. Επίσης, εξαρτάται από την ηλικία του δέντρου και των επιμέρους φυτικών οργάνων (βλαστών, φύλλων, καρπών).


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επιπτώσεις του παγετού στα εσπεριδοειδή (τα αίτια που προκαλούν τους παγετούς, τις ζημιές και τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα φύλλα, τους βλαστούς, τους καρπούς και σε ολόκληρα τα δέντρα, αλλά και τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής προστασίας των εσπεριδοειδεώνων, που λαμβάνονται πριν ή πολύ πριν συμβεί ένας παγετός, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά τον παγετό) θα βρείτε στο υλικό που ακολουθεί!

Περισσότερες πληροφορίες για τους παγετούς μπορείτε επίσης να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ!


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ