Φτιάξε τα δικά σου φυτά ελιάς - Πολλαπλασιασμός ελιάς με μοσχεύματα βλαστού (φυλλοφόρα μοσχεύματα) - Το δικό σου έξυπνο ερασιτεχνικό πολλαπλασιαστήριο ελιάς


 

Φτιάξε τα δικά σου φυτά ελιάς - Πολλαπλασιασμός ελιάς με μοσχεύματα βλαστού (φυλλοφόρα μοσχεύματα) - Το δικό σου έξυπνο ερασιτεχνικό πολλαπλασιαστήριο ελιάς


Φτιάξτε μόνοι σας φυτά ΕΛΙΑΣ με απλό τρόπο, αξιοποιώντας κατάλληλα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης (π.χ. αυτά του καφέ που υπάρχουν σε αφθονία παντού γύρω σας και δεν χρειάζεται να αγοράσετε, απλά πλύνετέ τα καλά!), χρησιμοποιώντας κομμάτια βλαστών ελιάς με 3-4 φύλλα (δηλ. φυλλοφόρα μοσχεύματα που λαμβάνονται συνήθως από βλαστούς, ηλικίας μέχρι και ενός έτους, της ποικιλίας που σας ενδιαφέρει να πολλαπλασιάσετε-κλωνοποιήσετε), μια κοινή σκόνη ριζοβολίας (την βρίσκετε εύκολα σε καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων), ένα καθαρό και στραγγερό υπόστρωμα (για παράδειγμα μίγμα τύρφης και περλίτη, 2 προς 1) και νερό. Το υπόστρωμα μπορεί να τοποθετηθεί κατευθείαν πάνω σε κατάλληλα διαμορφωμένο έδαφος (π.χ. σε μια γούβα, αρκεί να μη συγκεντρώνεται νερό σε εκείνο το σημείο και το έδαφος να είναι απαλαγμένο από ασθένειες και εχθρούς), ή ακόμη καλύτερα σε καθαρές γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Εναλλακτικά, φτιάξτε τα δικά σας φυτοδοχεία, μεταμορφώνοντας κατάλληλα πλαστικά τελάρα, με τον τρόπο που για παράδειγμα παρουσιάζεται αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο.

Τη διαδικασία «στησίματος» του έξυπνου πολλαπλασιστηρίου φυτών ελιάς μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσουν!

 


Πέρα από την τοποθέτηση του μίγματος τύρφης και περλίτη μέσα στο πολλαπλασιαστήριο και την τοποθέτηση μοσχευμάτων εντός ανάποδα τοποθετημένων πλαστικών διάφανων ποτηριών (δείτε το πώς στο βίντεο!), σημασία επίσης έχουν και τα χαρακτηριστικά των μοσχευμάτων. Σε γενικές γραμμές, κάθε μόσχευμα αποτελείται από ένα κομμάτι βλαστού ελιάς, μήκους γύρω στα 10 με 15 εκατοστά, που φέρει 3 με 4 φύλλα. Πριν το πασπάλισμα της βάσης του κάθε μοσχεύματος (των κατώτερων 2-3 εκατοστών του βλαστού του μοσχεύματος) στη σκόνη ριζοβολίας, καλό είναι να γίνουν στην εν λόγω περιοχή μία ή δύο χαρακές (σχησίματα) του φλοιού του βλαστού με ένα μπολιαστήρι. Επίσης, πριν την εφαρμογή της σκόνης ριζοβολίας (ορμόνη ριζοβολίας) καλό είναι να γίνει εμβάπτιση της βάσης του μοσχεύματος σε νερό. Αυτό βοηθάει κυρίως στο να κολλήσει περισσότερη ορμόνη ριζοβολίας πάνω στο μόσχευμα πριν την τοποθέτησή του για ριζοβολία. Η ορμόνη ριζοβολίας (π.χ. σκεύασμα σκόνης που περιέχει 2% ινδολυλο-3-βουτυρικό οξύ, ΙΒΑ) επιταχύνει τη ριζοβόληση των μοσχευμάτων, αυξάνει τον αριθμό ή/και το μήκος των παραγόμενων ριζών στη βάση των μοσχευμάτων. Με άλλα λόγια η χρήση της σκόνης ριζοβολίας οδηγεί σε ταχύτερη και ποιοτικότερη ριζοβόληση των μοσχευμάτων.

Το πλεονέκτημα της προτεινόμενης μεθόδου είναι ότι δεν απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις (π.χ. σύστημα υδρονέφωσης, το οποίο χρησιμοποιείται επιχειρηματικά, σε εμπορικά φυτώρια πολλαπλασιασμού της ελιάς).

Βέβαια, γίνεται αντιληπτό ότι η προτεινόμενη μέθοδος πολλαπλασιασμού της ελιάς (η οποία μπορεί να ακολουθηθεί σε γενικές γραμμές και σε πάρα πολλά άλλα φυτά) αφορά καθαρά σε ερασιτεχνική χρήση και απευθύνεται σε ανθρώπους που ενασχολούνται με την καλλιέργεια των φυτών ως χόμπι.

Δεδομένου ότι τα μοσχεύματα της ελιάς ριζοβολούν δύσκολα, τα αποτελέσματα, δηλαδή το σχηματισμό ρίζας στη βάση των μοσχευμάτων, τα βλέπετε συνήθως 2 με 3 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας. Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία. Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόστηκε σε μοσχεύματα της ποικιλίας Κορωνέικη, που είναι η πλέον καλλιεργήσιμης ποικιλίας ελιάς στην Ελλάδα. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν περίπου 55% (έλεγχος ριζοβόλησης των μοσχευμάτων 2,5 μήνες μετά την τοποθέτησή τους για ριζοβολία). Η διαδικασία έγινε μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Ιουνίου. Η διαδικασία μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέσα στο έτος με κατάλληλες προσαρμογές (π.χ. προστασία πολλαπλασιαστηρίου από υπερβολικό ήλιο, πολύ ψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και διατήρηση της υγρασίας σε ικανοποιητικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ