Συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο Hass και Fuerte σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας


Ερευνητική εργασία

Καβρουλάκης Ν., Παπαδάκης Ι., Δούπης Γ., Ψαρράς Γ., Χαρτζουλάκης Κ., 2015, Συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο Hass και Fuerte σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας, Πρακτικά 26ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 15-18 Οκτωβρίου 2013, Καλαμάτα, Τόμος Α, σελ. 272-275.

 

Συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο Hass και Fuerte σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας Behavior of Hass and Fuerte avocado varieties in conditions of increased soil moisture (flooding)

Περίληψη

Χρησιμοποιήθηκαν εξήντα εμβολιασμένα φυτά, ηλικίας 1,5 έτους, των ποικιλιών αβοκάντο Fuerte και Hass που αναπτύχθηκαν σε γλάστρες 35 L με αμμοπηλώδες έδαφος. Τα μισά φυτά κάθε  ποικιλίας εκτέθηκαν σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας, συνεχώς για 275 ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα (μάρτυρες) αρδεύονταν κανονικά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος πραγματοποιούνταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μετρήσεις διαφόρων φωτοσυνθετικών παραμέτρων (ρυθμός φωτοσύνθεσης, στοματική αγωγιμότητα, διαπνοή). Στο τέλος του πειράματος, αφού μετρήθηκε το υδατικό δυναμικό (Wp) και ο φθορισμός της χλωροφύλλης (Fv/Fm) των φύλλων, τα φυτά συγκομίστηκαν και καταγράφηκε η φυλλική επιφάνεια, το βάρος των φύλλων, το βάρος και το μήκος των βλαστών του εμβολίου καθώς και η διάμετρος των βλαστών του εμβολίου και του υποκειμένου. Από το σύνολο σχεδόν των παραμέτρων που μελετήθηκαν, προκύπτει ότι η ποικιλία Fuerte είναι πιο ευαίσθητη από τη Hass υπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας. Πιο συγκεκριμένα, στην επέμβαση της αυξημένης εδαφικής υγρασίας και στην ποικιλία Fuerte καταγράφηκαν μειωμένες τιμές όλων των φωτοσυνθετικών παραμέτρων από την 72η ημέρα, ενώ στη Hass από την 155η ημέρα. Επίσης, η μείωση των περισσότερων παραμέτρων φυτικής αύξησης, λόγω αυξημένης εδαφικής υγρασίας, ήταν μεγαλύτερη στη Fuerte απ’ ότι στη Hass. Τέλος, τη 274η ημέρα παρατηρήθηκαν σημαντικά μειωμένες και αυξημένες (λιγότερο αρνητικές) τιμές των παραμέτρων Fv/Fm και Wp, αντίστοιχα, μόνο στα φυτά της ποικιλίας Fuerte που αναπτύσσονταν υπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας.


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ