ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΜΟΝΕΩΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΜΟΝΕΩΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η επισκόπηση της ανόργανης θρεπτικής κατάστασης λεμονεώνων του νομού Κορινθίας. Για τον σκοπό αυτό ελήφθησαν φύλλα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο δειγματοληψίας για τα εσπεριδοειδή, από πλήρως παραγωγικά δέντρα των ποικιλιών λεμονιάς «Μαγληνό» και «Interdonato» τα οποία ήταν εμβολιασμένα στο υποκείμενο νεραντζιά. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από 16 κτήματα στα οποία συγκαλλιεργούνται οι δύο ποικιλίες και βρίσκονται σε τέσσερις βασικές περιοχές λεμονοκαλλιέργειας του νομού Κορινθίας. Στα φύλλα προσδιορίστηκαν τα επίπεδα των παρακάτω ανόργανων στοιχείων: N, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn, Fe, Na, Cu και Β. Βάσει των αποτελεσμάτων, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο υπό μελέτη ποικιλιών ως προς την ανόργανη θρεπτική κατάσταση των δέντρων, με εξαίρεση τα επίπεδα του Mn, τα οποία ήταν σημαντικά αυξημένα στα φύλλα της ποικιλίας «Interdonato». Από την περαιτέρω ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων βρέθηκε ότι  στα φύλλα της ποικιλίας «Μαγληνό» το K, το Mg και το Mn συσχετίστηκαν θετικά με το Ca, το N αρνητικά με το Ca και ο Fe θετικά με το Ca και τον Zn. Στην ποικιλία «Interdonato», η συγκέντρωση του K συσχετίστηκε αρνητικά με το Ca, σε αντίθεση με την ποικιλία «Μαγληνό», και θετικά με το B. Ανεξάρτητα από την ποικιλία, οι συχνότερα παρατηρούμενες τροφοπενίες για την καλλιέργεια της λεμονιάς στο Νομό Κορινθίας αφορούν στα στοιχεία N, P, Zn και Mn. Οι προαναφερόμενες διαταραχές θρέψης αναδεικνύουν το σημαντικό περιθώριο που υπάρχει ως προς τη βελτίωση της παραγωγικότητας των δέντρων και της ποιότητας των καρπών της λεμονιάς στις περιοχές που μελετήθηκαν, εφόσον αναθεωρηθούν οι εφαρμοζόμενες πρακτικές λίπανσης των λεμονεώνων, οι οποίες θα πρέπει απαραίτητα να στηρίζονται στην εφαρμογή της μεθόδου της φυλλοδιαγνωστικής ως αναπόσπαστου εργαλείου στα πλαίσια της κατάρτισης ενός ορθού και ολοκληρωμένου προγράμματος λίπανσης, εξατομικευμένου για τις συνθήκες καλλιέργειας αλλά και τις ανάγκες του εκάστου κτήματος.


Ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε στο 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (9-13 Μαίου 2022, Αθήνα). Τεύχος Περιλήψεων, Σελίδα: .


Τίτλος εργασίας:


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΜΟΝΕΩΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  

Ερευνητική ομάδα:

Γ. Δαλμυρά1, Α. Τσίρμπας1, Ε. Λαδικού1, Δ. Ιωάννου2, Θ. Χατζηστάθης3, Ν. Μουστάκας2, Ι. Παπαδάκης1

 1Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα

2 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσ. Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής, Εργαστήριο Εδαφολογίας & Γεωργικής Χημείας, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα

3ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, Θέρμη, 57001, Θεσσαλονίκη


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ