Δειγματοληψία εδάφους: Πώς να πάρετε δείγμα χώματος για εδαφολογική ανάλυση με τη βοήθεια τσάπας ή φτυαριού


 Δειγματοληψία εδάφους με τσάπα ή φτυάρι

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, βήμα προς βήμα τη διαδικασία για τη σωστή λήψη ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος εδάφους από ένα κτήμα για τη διενέργεια της εδαφικής ανάλυσης που πρέπει να προηγείται της φύτευσης μιας νέας καλλιέργειας.
Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει το πώς μπορείτε να πάρετε δείγμα χώματος για εδαφολογική ανάλυση με τη βοήθεια τσάπας και της μεθόδου ανοίγματος λάκκων δειγματοληψίας σχήματος V. Σημειώνεται ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία μπορεί να γίνει με τη χρήση φτυαριού (αντί για τσάπα).


Η διαδικασία περιγράφεται μέσα από τις σημαντικότερες ενότητες (κεφάλαια) του βίντεο:
0:06 Υλικά και εργαλεία που βοηθούν στη σωστή λήψη εδαφικών δειγμάτων. 0:18 Καθαρισμός επιφάνειας εδάφους στην πρώτη θέση λήψης εδαφικού δείγματος. 0:33 Λήψη, με τη βοήθεια τσάπας, επιφανειακού δείγματος εδάφους (0-30 εκ.) από την πρώτη θέση δειγματοληψίας (μέθοδος ανοίγματος λάκκου σχήματος V). 1:18 Μέτρημα βάθους λάκκου (στο κέντρο του V το βάθος πρέπει να είναι 30 εκ.). 1:26 Απομάκρυνση χώματος περιμετρικά του λάκκου. 1:47 Διαδικασία αφαίρεσης φέτας χώματος, πάχους περίπου 2-3 εκ., εκατέρωθεν των δύο πλευρών του λάκκου. 2:06 Τοποθέτηση δείγματος εδάφους, που συλλέχθηκε μετά το κατάλληλο τσάπισμα της μιας πλευράς του λάκκου, σε καθαρό πλαστικό δοχείο-κουβά. 2:31 Επανάληψη της διαδικασίας λήψης χώματος και από την άλλη πλευρά του λάκκου. 3:05 Ανακάτεμα χώματος, σπάσιμο σβόλων και αφαίρεση τυχόν ξένων σωμάτων (πέτρες, ξύλα, κτλ.). 3:21 Σταδιακή μεταφορά των δειγμάτων χώματος (0-30 εκ.), από όλες τις θέσεις δειγματοληψίας του κτήματος, σε μια καθαρή επιφάνεια (π.χ. σε ένα καθαρό παχύ νάιλον) όπου στο τέλος θα αναμιχθούν. 3:30 Η διαδικασία δειγματοληψίας εδάφους από ένα άλλο σημείο του κτήματος με περισσότερη λεπτομέρεια (κοντινή λήψη βίντεο). 4:13 Συγκέντρωση όλων των επιφανειακών δειγμάτων χώματος (0-30 εκ.), από όλες τις θέσεις δειγματοληψίας του κτήματος, σε μια καθαρή επιφάνεια (π.χ. σε ένα καθαρό παχύ νάιλον) για ανάμιξη. Πολύ καλό ανακάτεμα μέχρι να φτιαχτεί ένα ομοιογενές μείγμα εδάφους. 4:53 Τοποθέτηση περίπου 1 με 1,5 κιλού σύνθετου δείγματος εδάφους σε καθαρή σακούλα για αποστολή σε κατάλληλο, διαπιστευμένο, εργαστήριο εδαφικών αναλύσεων.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τον Αναλυτικό οδηγό λήψης εδαφικών δειγμάτων με τη βοήθεια ειδικού δειγματολήπτη όπου θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για πώς και πόσες θέσεις δειγματοληψίας επιλέγονται σε κάθε χωράφι.

 

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...


Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ