ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΣΥΚΙΑΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΚΙΑΣ ΜΕ ΡΙΖΟΒΟΛΗΣΗ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΡΙΖΟΒΟΛΙΑΣ


Φυτά συκιάς σε γλάστρες από αγενή πολλαπλασιασμό (ριζοβολία άφυλλων μοσχευμάτων βλαστού)


Φτιάξτε μόνοι σας, απλά και γρήγορα, νέα φυτά συκιάς, με ριζοβόληση μοσχευμάτων (βλαστών χωρίς φύλλα) που μπορείτε να κόψετε από τα δέντρα των ποικιλιών συκιάς, που ενδιαφέρεστε να τις πολλαπλασιάσετε.


Τα μοσχεύματα λαμβάνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δέντρων συκιάς (όταν δεν έχουν φύλλα), κατά προτίμηση από τα μέσα μέχρι και τα τέλη του χειμώνα. Στα μέσα με τέλη της ερχόμενης άνοιξης επιτυγχάνεται ικανοποιητική παραγωγή ρίζας και νέων φύλλων, οπότε και μεταφυτεύονται πλέον τα ριζοβολημένα μοσχεύματα (έτοιμα, ολοκληρωμένα φυτά), ατομικά σε γλάστρες για περαιτέρω αύξηση. Στα τέλη του επόμενου χειμώνα με αρχές της επόμενης άνοιξης, τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν, ιδανικά πριν εκβλαστήσουν οι οφθαλμοί τους, στην οριστική τους θέση, στον κήπο ή στον αγρό μας.

Παρακολουθήστε με προσοχή το παρακάτω βίντεο, που παρουσιάζει αναλυτικά, βήμα προς βήμα, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την επιτυχή ριζοβόληση των μοσχευμάτων βλαστού συκιάς (άφυλλα μοσχεύματα, χειμερινά μοσχεύματα σκληρού ξύλου).



Σημειώσεις για όσα παρουσιάζονται στο βίντεο:

Δεν χρησιμοποιήθηκε ορμόνη ριζοβολίας, δεδομένου ότι τα μοσχεύματα της συκιάς ριζοβολούν σχετικά εύκολα. Σε περίπτωση, όμως, που χρησιμοποιηθεί τέτοια ορμόνη (ριζοβολίας) θα επιταχυνθεί η δημιουργία ριζών και θα παραχθούν περισσότερες ή/και μακρύτερες ρίζες στη βάση των μοσχευμάτων.

Το μίγμα στο τελάρο ριζοβολίας αποτελούνταν από τύρφη και περλίτη, σε αναλογία 1 προς 2. Αντί για τύρφη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυτόχωμα κατάλληλο για σπορεία.

Τα μοσχεύματα μετά την τοποθέτησή τους στο τελάρο με το μίγμα ριζοβολίας, τοποθετούνται σε εξωτερικό (υπαίθριο) χώρο. Όταν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις ή δεν επαρκούν οι βροχοπτώσεις, το μίγμα διατηρείται σε καλή υγρασιακή κατάσταση με ανάλογο πότισμα.

Το μίγμα στις γλάστρες μεταφύτευσης αποτελούνταν επίσης από τύρφη και περλίτη, σε αναλογία 2 προς 1. Αντί για τύρφη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυτόχωμα κατάλληλο για μεταφύτευση.

Την περίοδο αμέσως μετά τη μεταφύτευση και για όσο χρειαστεί, τα φυτά είναι καλό να τοποθετηθούν σε σκιερό μέρος για καλύτερη προσαρμογή και περιορισμό της μεταφυτευτικής καταπόνησής τους.

Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε υπόστρωμα τόσο κατά τη ριζοβόληση των μοσχευμάτων όσο και για τη μεταφύτευση των έρριζων μοσχευμάτων (φυτών συκιάς), υπό την προϋπόθεση να είναι στραγγερό (να μην νεροκρατεί) (π.χ. χώμα ελαφράς σύστασης με ή χωρίς προσθήκη οργανικών υλικών (φυτοχώματα εμπορίου, τύρφες κτλ) ή/και αδρανών υλικών (π.χ. ελαφρόπετρας, περλίτη κτλ.). 


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ