Μελέτη της επίδρασης του σαλικιλικού οξέος στην αντοχή πληθυσμών κόνυζας στο glyphosate


Ερευνητική εργασία

Α. Περράκη, Μ. Χαρίδης, Μ. Γερακάρη, Μ. Γκούφα, Η. Τραυλός, Δ. Χάχαλης, Ι. Παπαδάκης και Ε. Τάνη, 2018, Μελέτη της επίδρασης του σαλικιλικού οξέος στην αντοχή πληθυσμών κόνυζας στο glyphosate, Περιλήψεις 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, 17-19 Οκτωβρίου 2018, Πάτρα, σελ. 142.

 

Μελέτη της επίδρασης του σαλικιλικού οξέος στην αντοχή πληθυσμών κόνυζας στο glyphosate -  Study of the effect of salicylic acid on the resistance of conyza populations to glyphosate

Περίληψη

To glyphosate είναι το πιο σημαντικό ζιζανιοκτόνο παγκοσμίως, και η κόνυζα (Conyza spp.) είναι ένα από τα συνηθέστερα είδη ζιζανίων που έχει αναπτύξει αντοχή σε αυτό σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Είναι η επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης των μηχανισμών ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει τα ζιζάνια με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ μελετημένη η επίδραση που έχει το σαλικυλικό οξύ στην εμφάνιση αντοχής σε βιοτικούς παράγοντες καταπόνησης αλλά λιγότερο μελετημένος ο ρόλος του στην εμφάνιση ανθεκτικότητας σε αβιοτικές καταπονήσεις και κυρίως σε ζιζανιοκτόνα. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζονται αποτελέσματα που αφορούν την εφαρμογή σαλικυλικού οξέος σε ευαίσθητους και ανθεκτικούς πληθυσμούς δύο ειδών κόνυζας (Conyza canadensis και Conyza bonariensis) ταυτόχρονα με τον ψεκασμό με glyphosate. Έγιναν μετρήσεις της συγκέντρωσης προλίνης, της συγκέντρωσης υπεροξειδίου του υδρογόνου (της σημαντικότερης ίσως από τις ενεργές μορφές οξυγόνου-Reactive Oxygen Species) καθώς και της μαλονικής διαλδεΰδης (ΜDA) ο οποίος είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για τον βαθμό υπεροξείδωσης των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών. Οι μετρήσεις έγιναν την 1η, 6η και 10η μέρα μετά την εφαρμογή του glyphosate. Επίσης έγινε η μέτρηση της συγκέντρωσης σικιμμικού οξέος την 3η μέρα μετά την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ευαίσθητοι πληθυσμοί με την ταυτόχρονη εφαρμογή του σαλικυλικού οξέος απέκτησαν σχετική αντοχή στο glyphosate αφού υπήρχε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του υπεροξειδίου καθώς και του MDA σε σχέση με τον ευαίσθητο πληθυσμό στον οποίο έγινε εφαρμογή μόνο του glyphosate. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το σαλικυλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει η κόνυζα στο glyphosate και αξίζει η περαιτέρω μελέτη του φαινομένου.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...