Επίδραση της υπερεπάρκειας του βορίου στις συγκεντρώσεις των διαλυτών υδατανθράκων και του αμύλου στα φύλλα και στο φλοιό των βλαστών της ιαπωνικής μουσμουλιάς (δεσπολιάς, μεσπιλιάς)


Ερευνητική εργασία

Π. Τσιάντας, Ι. Παπαδάκης και Σ. Βέμμος, 2016, Επίδραση της υπερεπάρκειας του βορίου στις συγκεντρώσεις των διαλυτών υδατανθράκων και του αμύλου στα φύλλα και στο φλοιό των βλαστών της ιαπωνικής μουσμουλιάς, Πρακτικά 27ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 28-29 Σεπτεμβρίου 2015, Βόλος, Τόμος Α, 311-314.

 

Επίδραση της υπερεπάρκειας του βορίου στις συγκεντρώσεις των διαλυτών υδατανθράκων και του αμύλου στα φύλλα και στο φλοιό των βλαστών της ιαπωνικής μουσμουλιάς (δεσπολιάς, μεσπιλιάς) - Effect of boron oversupply on soluble carbohydrate and starch concentrations in the leaves and bark of loquat shoots

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθούν οι μεταβολές των διαλυτών υδατανθράκων και του αμύλου στα φύλλα και στο φλοιό των βλαστών της ιαπωνικής μουσμουλιάς (Eriobotrya japonica) υπό συνθήκες υπερεπάρκειας βορίου. Χρησιμοποιήθηκαν σπορόφυτα ιαπωνικής μουσμουλιάς, ηλικίας ενάμιση έτους, που αναπτύχθηκαν υδροπονικά σε γλάστρες με αδρανές υπόστρωμα χαλαζιακής άμμου και περλίτη (1/2, v/v). Τα φυτά ποτίζονταν με πλήρη θρεπτικά διαλύματα που διέφεραν μόνο ως προς την συγκέντρωση του βορίου (25 ή 400 μΜ Β). Τα φυτά της επέμβασης 25 μΜ Β αποτέλεσαν τον μάρτυρα του πειράματος ενώ εκείνα της επέμβασης των 400 μΜ Β την μεταχείριση της υπερεπάρκειας του βορίου. Ανά επέμβαση χρησιμοποιήθηκαν 6 φυτά (επαναλήψεις). Το πείραμα ολοκληρώθηκε 147 ημέρες από την έναρξη των επεμβάσεων του βορίου και αφού (α) είχε διαπιστωθεί σταθερή μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φύλλων της κορυφής του βλαστού και (β) ήταν εμφανή τα πρώτα συμπτώματα τοξικότητας βορίου στο φλοιό των βλαστών. Στη στάδιο αυτό, συλλέχθηκαν φύλλα και τμήματα φλοιού από το μέσο του ανώτερου μισού τμήματος των βλαστών. Ακολούθησαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για τον ποσοτικό προσδιορισμό του αμύλου και για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των διαλυτών υδατανθράκων. Ο προσδιορισμός των σακχάρων έγινε με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC). Η ανάλυση του αμύλου πραγματοποιήθηκε φωτομετρικά, χρησιμοποιώντας ενζυμική μέθοδο. Τα αποτελέσματα εκφράστηκαν σε επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα σακχάρων ή αμύλου ανά μονάδα ξηρού βάρους ιστού (w/w). Για τη σύγκριση των μέσων όρων των δύο επεμβάσεων χρησιμοποιήθηκε η δοκιμή Student’s t-test για επίπεδο πιθανότητας P≤0,05. Πέντε διαλυτά σάκχαρα ανιχνεύθηκαν στα φύλλα της μουσμουλιάς: σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη,  μαννιτόλη και σορβιτόλη. Ποσοτικά, τα κύρια σάκχαρα στα φύλλα και στο φλοιό των βλαστών ήταν η σακχαρόζη και η σορβιτόλη. Αποτέλεσμα της υπερεπάρκειας του βορίου ήταν η μείωση της σακχαρόζης και η αύξηση της γλυκόζης, της φρουκτόζης και της σορβιτόλης τόσο στα φύλλα όσο και στο φλοιό των βλαστών. Αντίθετα, υπό συνθήκες υπερεπάρκειας βορίου καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ολικών διαλυτών σακχάρων αλλά και του αθροίσματος των μη μετακινούμενων σακχάρων (μαννιτόλη, σορβιτόλη). Τα επίπεδα του αμύλου στα φύλλα και του αθροίσματος των μετακινούμενων σακχάρων (σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη) στα φύλλα και το φλοιό δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο επεμβάσεων του βορίου. Η συγκέντρωση του αμύλου στο φλοιό των βλαστών μειώθηκε σημαντικά στην επέμβαση 400 μΜ Β. Επιπρόσθετα, οι τιμές του λόγου μεταξύ των μετακινούμενων και των μη μετακινούμενων σακχάρων ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στα φύλλα και στο φλοιό των βλαστών του μάρτυρα συγκριτικά με την επέμβαση της υπερεπάρκειας του βορίου. Συμπερασματικά, υπό συνθήκες υπερεπάρκειας βορίου παρατηρείται σημαντική διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων τόσο στα φύλλα όσο και στο φλοιό των βλαστών της ιαπωνική μουσμουλιάς.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...