Ερευνητική εργασία
Κ. Μελέτης, Σ. Βέμμος και Ι. Παπαδάκης, 2016, Επίδραση της αζωτούχου
λίπανσης στη θρεπτική κατάσταση των φύλλων, στην παραγωγή και τα ποιοτικά
χαρακτηριστικά των καρπών της ροδιάς, Πρακτικά 27ου Πανελλήνιου Επιστημονικού
Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 28-29
Σεπτεμβρίου 2015, Βόλος, Τόμος Α, 299- 302.
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην παραγωγή, στη θρεπτική κατάσταση των φύλλων και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών και του χυμού ροδιών ποικιλίας “Wonderful”. Σε όλα τα πειραματικά δένδρα εφαρμόστηκε το σύνθετο λίπασμα 12 - 11 - 18 και σε δοσολογία 700 g/δένδρο, ήτοι 84 g N ανά δένδρο που αποτέλεσε το μάρτυρα. Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν πρόσθετα 5 επεμβάσεις αζώτου ως εξής: προσθήκη 50 g Ν/δένδρο σε μία δόση, 100 g N/δένδρο σε μία δόση, 200 g N/δένδρο σε δύο δόσεις, 300 g N/δένδρο σε τρεις δόσεις και 500 g N/δένδρο σε τρεις δόσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων επεμβάσεων στο βάρος του καρπού, στο βάρος των δρυπών ανά καρπό, στο ύψος του καρπού χωρίς τον κάλυκα, στην ποσότητα χυμού ανά καρπό, στην παραγωγικότητα των δένδρων και στην ποσότητα χυμού ανά δένδρο. Αναφορικά με τη θρεπτική κατάσταση των φύλλων ως προς τα στοιχεία N, P, K, B και Na, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων σε καμιά από τις δυο δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου