Η ιστορία του βορίου (Β)


Η ιστορία του βορίου (Β)Η ύπαρξη του βορίου στη φύση διαπιστώθηκε το 1808 από τους Lussac και Thenard (Jones, 1998). Το άτομο του βορίου είναι μικρό και έχει τρία θετικά φορτία. Τα σταθερά ισότοπά του έχουν ατομικό βάρος 10 και 11 και βρίσκονται σε αναλογία 20:80%, με αποτέλεσμα το ατομικό του βάρος να διαμορφώνεται στο 10,81 (Power και Woods, 1997).

Η παρουσία του στα φυτά διαπιστώθηκε το 1857 (Nielsen, 1997). Σύμφωνα με το Bergmann (1992) οι πρώτοι που πειραματίστηκαν με το βόριο στα φυτά ήταν οι Peligot (1876), Arcangeli (1885) και Hotter (1890). Τόσο αυτοί όσο και άλλοι ερευνητές που ακολούθησαν, χρησιμοποίησαν σχετικά μεγάλες συγκεντρώσεις βορίου στα πειράματά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν λαθεμένα στο συμπέρασμα ότι το βόριο προκαλεί μόνο προβλήματα στα φυτά: αναστολή της φύτρωσης των σπερμάτων, αναστολή της αύξησης της ρίζας, χλώρωση και νέκρωση των υπέργειων φυτικών οργάνων. Έτσι είχε χαρακτηριστεί ως επιβλαβές στοιχείο για τα φυτά.

Στη συνέχεια ο Maze (1914) ήταν αυτός που πρώτος διαπίστωσε ότι η παρουσία μικρών συγκεντρώσεων βορίου στο θρεπτικό διάλυμα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποιητική αύξηση των φυτών. Η Warrington (1923) περιέγραψε για πρώτη φορά τα συμπτώματα της έλλειψης του βορίου πειραματιζόμενη με την κουκιά (Vicia faba) (Bergmann, 1992).

        Το βόριο μετέχει σε πλήθος φυσιολογικών και βιοχημικών διεργασιών του φυτού και μέχρι τελευταία είχε τη μοναδικότητα, μεταξύ των απαραίτητων για τα φυτά θρεπτικών στοιχείων, να μην είναι απαραίτητο στα ζώα (Jones, 1998). Σήμερα πιστεύεται ότι είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής των ζώων και του ανθρώπου, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί τη θετική του επίδραση (Nielsen, 1997).


Οι πληροφορίες προέρχονται από την παρακάτω μεταπτυχιακή διατριβή, στο τέλος της οποίας μπορείτε να βρείτε αναλυτικά και τις αντίστοιχες βιβλιογραφικές αναφορές: Παπαδάκης Ι.Ε., 2002. Φυσιολογική και Ανατομική Μελέτη της Τοξικότητας του Βορίου στα Εσπεριδοειδή. Μεταπτυχιακή Διατριβή. Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σελ. 154.





Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μου στο YouTube πατώντας εδώ!

Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ