Η ιστορία του Μαγγανίου (Mn)


Η ιστορία του Μαγγανίου (Mn)
Το μαγγάνιο (Mn) ανακαλύφθηκε το 1774 από ένα Σουηδό χημικό, τον Carl Wilhem Scheele. Την ίδια χρονιά ένας στενός συνεργάτης του, ο Johan Gottlieb Gahn, κατάφερε να το απομονώσει. Αρκετά όμως χρόνια αργότερα, και πιο συγκεκριμένα το 1922, ο McHargue ανακάλυψε ότι το Mn αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για την αύξηση και ανάπτυξη των φυτών (Jones, 1998). Σήμερα γνωρίζουμε επίσης ότι το Mn είναι απαραίτητο στον άνθρωπο και στα ζώα. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι μετέχει στο σχηματισμό και στη διατήρηση της καλής κατάστασης του δέρματος, των οστών και των χόνδρων.
Το χρώμα του Mn είναι γκριζωπό προς λευκό. Ο ατομικός του αριθμός είναι 25, το ατομικό του βάρος 54,983, το σημείο τήξης του 1220 0C, ενώ το σημείο ζέσης του ανέρχεται στους 2152 0C.
Ο στερεός φλοιός της γης περιέχει κατά μέσο όρο 650 mg Mn Kg-1. Το Mn αυτό δεν είναι ελεύθερο αλλά βρίσκεται ενωμένο με διάφορα άλλα στοιχεία, αποτελώντας έτσι δομικό συστατικό σε μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων. Με βάση την ποσότητα των διαφόρων μεταλλευμάτων που εξορύσσονται κάθε χρόνο, το Mn έρχεται τέταρτο στη σειρά μετά από τον σίδηρο, το αργίλιο και τον χαλκό. Συγκεκριμένα, η συνολική ποσότητα του Mn που εξορύσσεται ανά έτος ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια τόνους. Το 90% αυτής της ποσότητας χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία, ενώ το υπόλοιπο σε διάφορες άλλες χρήσεις, όπως στις φορητές μπαταρίες, στην υαλουργία και στη γεωργία. Το Mn συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής αφού αποτελεί συστατικό όχι μόνο πολλών λιπασμάτων, που προορίζονται για την αντιμετώπιση της έλλειψής του στις καλλιέργειες, αλλά και άλλων αγροχημικών, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων φυτικών εχθρών και ασθενειών.

Οι πληροφορίες προέρχονται από την παρακάτω διδακτορική διατριβή, στο τέλος της οποίας μπορείτε να βρείτε αναλυτικά και τις αντίστοιχες βιβλιογραφικές αναφορές: Παπαδάκης Ι.Ε., 2004. Η Συμπεριφορά των Εσπεριδοειδών στο Μαγγάνιο. Διδακτορική Διατριβή. Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σελ. 245.



Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μου στο YouTube πατώντας εδώ!

Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ